Zero Waste LTTA: O călătorie transformatoare, de trei zile, către o educație durabilă

Responsabilizarea educatorilor pentru un viitor mai verde

 

În cadrul unei activități de învățare, predare și formare (LTTA), cu o durată de trei zile, 25 de participanți entuziaști au pătruns în lumea educației durabile prin prisma proiectului „ZERO WASTE”. Evenimentul, care a avut loc în perioada 5-7 septembrie 2023, în Zaragoza (Spania), găzduit de partenerul GEINNOVA, a fost conceput pentru a le oferi participanților cunoștințele și instrumentele necesare în vederea susținerii practicilor „Zero deșeuri” în comunitățile din care provin.

 

Ziua 1: Jocuri de spargere a ghetii si informații despre curriculum

 

Călătoria a început cu activități captivante de spargere a gheții, axate pe practicile „Zero deșeuri”, ceea ce a contribuit la crearea unei atmosfere de colaborare și conștientizare a importantei educatiei pentru mediu. O activitate unică de consolidare a echipei, o versiune cu tematică ecologică a popularului joc „Would You Rather”, a adăugat o notă de creativitate zilei. Participanții au pătruns apoi în esenta proiectului, cu prezentarea curriculumului/manualului combinat (PR1), care oferă un ghid cuprinzător pentru educația cu privire la reducerea risipei alimentare. Colectarea imediată a feedback-ului a transmis participantilor ideea  că perspectivele lor sunt bine venite si apreciate încă de la început.

 

Ziua 2: Platforme, resurse și perspective practice

 

Miercuri, participanții au făcut o incursiune în domeniul digital, deoarece au interactionat și testat platforma de e-learning (PR2) și resursele didactice asociate. O prezentare informativă privind instrumentele digitale și resursele suplimentare existente pe platformă si oricând la îndemâna profesorilor, le-a lărgit celor prezenti orizonturile tehnologice. Ziua a continuat cu o introducere interesantă și o testare practică a jocului educational ZERO WASTE (PR3), care oferă o abordare educationala bazată pe gamificare, pentru a consolida învățarea. O pauză de prânz binemeritată a favorizat legăturile sociale înainte ca participanții să se îmbarce într-o vizită la CTRUZ (Centrul de reciclare din Zaragoza). Această experiență din lumea reală a ilustrat modul de gestionare a deșeurilor, în general, dar si legătura sa complexă cu gestionarea deșeurilor alimentare, în particular.

 

Ziua 3: Inspirație, demersuri politice și participare activă

 

Ultima zi a debutat cu o activitate organizată pe grupuri, prin vizionarea unor videoclipuri inspiraționale, care a creat o atmosferă pozitivă și motivată. Punctul culminant al zilei a fost un atelier de lucru privind demersurile politicilor, în cadrul căruia participanții au aprofundat procesul complex de creare a politicilor. În grupuri, aceștia și-au elaborat propriile demersuri la nivel de politici educationale, luând în considerare provocările cu care se confruntă în țările lor în ceea ce privește gestionarea deșeurilor alimentare. Această experiență practică le-a permis participantilor să aplice cunoștințele dobândite pe parcursul activitătii de formare, promovând gândirea critică și abilitățile practice de rezolvare a problemelor.

 

Pe parcursul celor trei zile, participanții s-au implicat într-o combinație dinamică de activități de spargere a gheții, activități de consolidare a echipei și prezentări informative. Vizita la CTRUZ a oferit o înțelegere tangibilă a practicilor de gestionare a deșeurilor, în timp ce atelierul privind demersurile de politici educationale a încurajat participarea activă și colaborarea. Activitatea de formare a fost o experiență holistică, promovând sesiuni interactive, colectarea de feedback și discuții deschise, îmbogățind participanții cu instrumentele și angajamentul necesar pentru a susține practicile „Zero deșeuri” în mediile lor educaționale.

 

La sfârsitul evenimentului de formare, participantii au plecat echipați nu doar cu informatii si cunostinte, ci și cu inspirația de a produce o revoluție verde în educație. Călătoria către o educație durabilă abia începuse.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea. 2021-1-RO01-KA220-SCH-000032588

Copyright © 2022 Zero Waste. All Rights Reserved.

Powered by Innovation Hive