Zero Waste Εκπαιδευτική Δραστηριότητα: Ένα Τριήμερο Ταξίδι προς τη Βιώσιμη Εκπαίδευση

Ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών για ένα πιο πράσινο μέλλον

 

Σε μια εντυπωσιακή τριήμερη δραστηριότητα μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης (LTTA), 25 ενθουσιώδεις συμμετέχοντες εμβάθυναν στον κόσμο της βιώσιμης εκπαίδευσης μέσα από τον φακό του προγράμματος “ZERO WASTE”. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2023 στη Σαραγόσα (Ισπανία) και φιλοξενήθηκε από τον εταίρο GEINNOVA, σχεδιάστηκε για να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς με τις γνώσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται για να υπερασπιστούν πρακτικές μηδενικών απορριμμάτων στις αντίστοιχες κοινότητές τους.

 

Ημέρα 1: Ασκήσεις γνωριμίας και πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών

 

Το ταξίδι ξεκίνησε με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που έσπασαν τον πάγο και επικεντρώθηκαν σε πρακτικές μηδενικών απορριμμάτων, δίνοντας τον τόνο για μια ατμόσφαιρα συνεργασίας και περιβαλλοντικής συνείδησης. Μια μοναδική δραστηριότητα οικοδόμησης ομάδας, μια εκδοχή του δημοφιλούς παιχνιδιού “Θα προτιμούσατε” με οικολογικό θέμα, προσέδωσε μια πινελιά δημιουργικότητας στην ημέρα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εμβάθυναν στην ουσία του έργου, με την παρουσίαση του συνδυασμένου προγράμματος σπουδών/εγχειριδίου (ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ 1), που προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την εκπαίδευση σε θέματα μηδενικών απορριμμάτων. Η άμεση συλλογή ανατροφοδότησης εξασφάλισε ότι οι απόψεις των συμμετεχόντων εκτιμήθηκαν από την αρχή.

 

Ημέρα 2: Πλατφόρμες, πόροι και πρακτικές γνώσεις

 

Την Τετάρτη οι συμμετέχοντες γνώρισαν και δοκίμασαν την εκπαιδευτική πλατφόρμα (ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2) και τους σχετικούς διδακτικούς πόρους. Μια ενημερωτική παρουσίαση σχετικά με ψηφιακά εργαλεία και πρόσθετους πόρους για τους εκπαιδευτικούς διεύρυνε τους τεχνολογικούς τους ορίζοντες. Η ημέρα συνεχίστηκε με μια συναρπαστική εισαγωγή και πρακτική δοκιμή του παιχνιδιού ZERO WASTE (ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3), παρέχοντας μια παιχνιδοποιημένη προσέγγιση για την ενίσχυση της μάθησης. Ένα διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα ενίσχυσε τις κοινωνικές επαφές πριν οι συμμετέχοντες ξεκινήσουν μια επίσκεψη στο CTRUZ (Κέντρο Ανακύκλωσης της Σαραγόσα). Αυτή η εμπειρία έριξε φως στη διαχείριση των απορριμμάτων και στη σύνθετη σύνδεσή της με τη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων.

 

Ημέρα 3: Έμπνευση, χάρτες χάραξης πολιτικής και ενεργή συμμετοχή

 

Η τελευταία ημέρα ξεκίνησε με μια ομαδική δραστηριότητα αφύπνισης που περιείχε βίντεο για έμπνευση, δημιουργώντας μια θετική ατμόσφαιρα. Το αποκορύφωμα της ημέρας ήταν ένα εργαστήριο χαρτών χάραξης πολιτικής, όπου οι συμμετέχοντες εμβάθυναν στην περίπλοκη διαδικασία δημιουργίας πολιτικής. Σε ομάδες, ανέπτυξαν τους δικούς τους χάρτες πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις αντίστοιχες χώρες τους όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων. Αυτή η πρακτική εμπειρία τους επέτρεψε να εφαρμόσουν τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του LTTA, καλλιεργώντας την κριτική σκέψη και τις πρακτικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών ημερών, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ένα δυναμικό μείγμα από ασκήσεις γνωριμίας, δραστηριότητες ομαδικής ανάπτυξης και ενημερωτικές παρουσιάσεις. Η επίσκεψη στο CTRUZ παρείχε μια απτή κατανόηση των πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ το εργαστήριο του χάρτη χάραξης πολιτικής ενθάρρυνε την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία. Το LTTA ήταν μια ολιστική εμπειρία, προωθώντας διαδραστικές συνεδρίες, συλλογή ανατροφοδότησης και ανοιχτές συζητήσεις, εμπλουτίζοντας τους συμμετέχοντες με τα εργαλεία και τη δέσμευση που απαιτούνται για να υπερασπιστούν πρακτικές μηδενικών απορριμμάτων στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον.

 

Καθώς έκλεισε η αυλαία του Zero Waste LTTA, οι εκπαιδευτικοί έφυγαν εξοπλισμένοι όχι μόνο με γνώσεις αλλά και με την έμπνευση να ηγηθούν μιας πράσινης επανάστασης στην εκπαίδευση. Το ταξίδι προς τη βιώσιμη εκπαίδευση μόλις είχε αρχίσει.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις. 2021-1-RO01-KA220-SCH-000032588

Copyright © 2022 Zero Waste. All Rights Reserved.

Powered by Innovation Hive