Okulların atık gıda yönetiminde karşılaştıkları ihtiyaçlar ve zorluklarla ilgili araştırma bulguları

Mayıs-Ağustos 2022 arasında, Erasmus+ Okul Eğitiminde İşbirliği projesinin “SIFIR ATIK” (Zero Waste) 8 ortağı kendi ülkelerinde araştırmalar gerçekleştirdi. Tüm ortak ülkelerden gelen raporların derlenmesi ile okulların gıda israfı konusunu yönetirken karşılaştığı ihtiyaçlar ve zorluklar hakkında mevcut literatürün Avrupa boyutunda bir sentez raporu ortaya konuldu.

Araştırma, Sıfır Atık Projesinin başlangıç ​​noktasını temsil etmektedir ve tüm proje ürünlerinin üzerine inşa edileceği bilgi temelini tanımlamayı amaçlamaktadır. Öğretmenlerin ve öğrencilerin gıda israfıyla uğraşırken karşılaştıkları ihtiyaçlar ve zorluklarla ilgili mevcut literatürü tanımlamanın yanı sıra, araştırma aynı zamanda hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin kullanımına açık olan materyalleri nasıl iyileştirilebilmeyi ve geliştirilebilmeyi keşfetmeyi amaçlamaktadır. Daha da önemlisi, atık gıda yönetimi alanında eğitimcilerin ve öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için yeni materyalleri (kaynaklar, araçlar ve araçlar) nasıl tasarlanabileceğini öğrenmek amaçlandı. Proje ortakları olan 7 ülkeyi temsilen yalnızca masa başı araştırması değil, aynı zamanda yapılandırılmış bir ankete dayalı bir saha araştırması da gerçekleştirdiler. Daha önce bahsedilen aracın amacı, projenin birincil hedef grubundan olan orta öğretim düzeyindeki öğretmenler ve öğrencilerden doğrudan veri toplamayı amaçlamaktadır.

Masa başı araştırma söz konusu olduğunda, tüm ortaklar tartışılan konuyla ilgili mevcut literatürün derinlemesine bir analizini yaptı. Kanunlar, yürürlükteki ulusal yönetmelikler, stratejiler, metodolojiler, atık gıda yönetimi uzmanlarına ait ilgili ve ilgili bakış açıları, çevrimiçi raporlar ve veri tabanları, iyi uygulama örneklerine başvurduk. Alan araştırması ile ilgili olarak, yapılandırılmış anket ülke başına en az 25 öğrenci ve 15 öğretmene uygulanmıştır. İki tür araştırma yoluyla elde edilen bilgiler, her bir ortak ülke tarafından hazırlanan ulusal bir raporda tanıtıldı.

Araştıra ile ilgili aşağıdaki bulguları elde edilmiştir: Avrupa düzeyinde gıda israfına karşı mücadele ile ilgili eylemlere rehberlik etmesi amaçlanan belge ve düzenlemeler olmasına ve gıda israfını azaltmaya yönelik ilgi ve çaba olmasına rağmen, Avrupa düzeyinde yürütülen somut eylemler ulusal düzey tüm ortak ülkelerde yetersizdir. Ortaöğretimde atık gıda yönetimi konusu ve atık gıdanın özelliklerine ilişkin önemli bir bilgi açığı bulunmaktadır; gıda atığı yönetimine ilişkin farkındalık, okul müdürleri ve öğretmenlerin ders planlarına ilgili sunumları veya görsel-işitsel materyalleri dahil etmek için aldıkları inisiyatiflere bağlıdır. Çoğu ortak ülkede, gıda israfı ve önlenmesine yönelik resmi bir eğitim programı yok gibi görünüyor.

 

 

STK’lar, okullar veya özel kuruluşlar tarafından başlatılan yerel veya bölgesel projelerin sınırlı sonuçları, daha pratik müdahaleler, somut eylemler ve bu alanda sorumlulukları olan tüm aktörler arasında daha iyi bir işbirliği için kesinlikle çok fazla alan bırakmaktadır.  Okullarda gıda israfıyla mücadele hedefine ulaşmak için temel bir unsur, gıda israfıyla mücadelenin sürdürülebilirlik ve çevreye saygı konusunda gerçek bir eğitimin parçası olarak öğrencilerin eğitim müfredatına entegre edilmesini sağlamak ve öğretmenlere ders planlarında kullanmaları için eğitim kaynağı sağlamak olacaktır.

Araştırmamızın sonucunda ortaya çıkan bir diğer son derece önemli husus da bu kaynakların hedef grubun ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre uyarlanmasıdır. Örneğin, farklı etkinlikler sırasında kullanılan metodoloji, teknolojideki ilerlemelerden, öğrencilerin dijital becerilerinden ve internet ve sosyal medya iletişiminin bu büyüleyici dünyasına olan ilgilerinden yararlanarak günümüz gerçekliğine bağlı olmalıdır. Gıda israfıyla mücadele programlarının/projelerinin/kampanyalarının daha büyük ve daha etkili olmasını istiyorsak eğitsel oyunlar, çevrimiçi interaktif platformlar, farklı akıllı cihazlarda çalışan uygulamalar hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin kullanımına sunulmalıdır.

Ortak araştırmanın ardından, ortaklığımızdaki katılımcı kurumlar, projemizin bir sonraki aşamasını temsil eden öğretmenlere yönelik bir Eğitim Kursu için eğitim materyalleri geliştirecektir. PR 1’de toplanan tüm değerli bilgiler, öğretmenleri gıda atığı yönetimi ile ilgili zihniyet ve bilgileri birleştirmelerine ve bu bilgileri öğrencilerine aktarmalarına olanak tanıyacak yeterliliklerle donatacak eğitim kursunda kullanılacaktır.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Ancak ifade edilen görüş ve düşünceler sadece yazar(lar)a aittir ve Avrupa Birliği veya Avrupa Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansı’nın (EACEA) görüşlerini yansıtmak zorunda değildir. Ne Avrupa Birliği ne de EACEA bunlardan sorumlu tutulamaz. 2021-1-RO01-KA220-SCH-000032588

Copyright © 2022 Zero Waste. All Rights Reserved.

Powered by Innovation Hive